Prvi ultrazvuk u trudnoći

Svaki ultrazvučni pregled trudnice je važan, a najranije radimo ultrazvuk u 7. nedelji trudnoće da bismo otkrili koliko beba imamo u materici, da li ja samo jedna ili više, da li su bebe ili beba vitalni i praktično nam taj UZ (ultrazvuk) služi za utvrđivanje trudnoće.

Cena ultrazvuka iznosi: 6.990,00 RSD.

Mnoge trudnice se pitaju da li je potrebna puna bešika za ultrazvuk u trudnoći, odgovor je ne, za ultrazvučni pregled nije potrebna nikakva posebna priprema. Ultrazvuk u 12-13. nedelji je u okviru pregleda trudnica koji se obično radi u kombinaciji sa dabl testom koji govori koliki je rizik od najvažnijh hromozomskih anomalija od kojih je najčešća Daunov sindrom.

Dabl test

Dabl test se radi iz krvi trudnice međutim važno je da postoje i ultrazvučni parametri koji se potom kombinuju sa nalazima dabl testa i na osnovu toga definitivno izračunava rizik od hromozomskih anomalija. Dabl test se radi uz ultrazvučni pregled, najčešće u 12-13. nedelji, može i malo ranije ili malo kasnije ali je najprecizniji ji u trudnoći od 12 nedelja i 3-4 dana.

Sledeći ultrazvuk između 16 i 19. nedelje je takođe važan, posmatra se beba koja je veća i pratimo njenu dinamiku rasta.

4D Ultrazvuk

Potom sledi posebno važan ekspertski prvi 4D ultrazvuk u trudnoći koji je idealno uraditi između 22. i 24. nedeljie trudnoće. 4D ultrazvuk znači da posmatramo bebu u prostoru i u vremenu koja se pokreće, trlja oči, sisa prstić, pomera se… U svakom slučaju, 4d ultrazvuk nije samo lepa slika nego nam omogućava da vidimo da li je bebica potpuno zdrava i da li je sve na svom mestu.

Cena 4D ultrazvuka u ginekološkoj ordinaciji 4D iznosi: 9.990,00 RSD.

Više o 4D ultrazvuk-u možete pogledati klikom na ovaj link.

Ostali UZ pregledi u trudnoći

Nakon 4D ultrazvuka, potrebno je uraditi još nekoliko UZ pregleda koji su takođe važni i govore o dinamici rasta, o protocima kroz bebinu i kroz majčinu cirkulaciju, i kroz cirkulaciju materice. A pregled pred sam porođaj služi nam za procenu težine bebe, veličine i pomoću njega vaš doktor, specijalista ginekologije i akušerstva, predviđa način završavanja trudnoće.

Ukoliko ste se zapitale koliko često sme da se radi ultrazvuk u trudnoći, nemojte da brinete ultrazvuk nije štetan ni za bebu ni za trudnicu, te se može raditi kad god se dogovorite sa vašim odabranim ginekologom.

Redovne kontrole u trudnoći

Vrlo je važno ne propuštati redovne kontrole u trudnoći koje ne podrazumevaju samo ultrazvučne preglede. Naravno, u trudnoći se rade i laboratorijske analiza uključujući analize krvi i urina, bakteriološke ginekološke briseve, merenje grlića materice, merenje krvnog pritiska i težine trudnice.

Dabl i tripl test su jako važne analize. Dabl test je precizniji od tripl testa i uobičajena praksa je da se preporuči svim trudnicama i govori nam o riziku od najčešćih hromozomskih anomalija od kojih je najčešća Daunov sindrom.

Neinvazivni testovi i Amniocenteza

Poslednjnih godina, sa razvojem tehnologije i medicine, omogućeno je da se u ranoj trudnoći, iz krvi, rade prenatalni neinvazivni testovi koji sa dosta velikom preciznošću mogu da isključe hromozomske anomalije.

To je nešto više od dabl testa ali ipak amniocenteza ostaje zlatni standard. Amniocenteza je invazivna metoda i nosi određeni rizik, tako da se trudnice uglavnom opredeljuju za neinvazivne testove jer su pouzdani a pri tome nemaju rizik od ugrožavanja zdravlja bebe kao prilikom invazivnih postupaka. Neinvazivni testovi uglavnom govore o tome da li postoje najčešće hromozomske anomalije a to su trizomija 13, 18 i 21 i pojedine sindrome, nekakve delecije i tako dalje.

Neinvazivni testovi u trudnoći

Amniocenteza