4d-ultrazvuk-4d-skener-trudnice

4D ultrazvuk omogućava praćenje Vaše trudnoće i rano otkrivanje patologije trudnoće.

Primenom 4D ultrazvuka u procesu praćenja trudnoće povećava se mogućnost potvrđivanja normalnog razvoja ploda, kao i ranog otkrivanja neočekivanih poremećaja razvoja.

Takođe, redovnim ginekološkim pregledima utvrđujemo zdravlje genitalnih organa, kao i određena premaligna i maligna stanja.

ŠTA JE 4D ULTRAZVUK?

Direktan uvid u dešavanja u majčinom stomaku tj. „live“ (uživo) prikaz izgleda i ponašanja ploda. Dakle, 4D ultrazvuk je najsavremeniji prozor u bebin svet.

ZAŠTO 4D?

Zato što nudi mnogo više od samo „lepe slike“.

Višestruko povećava mogućnost potvrde normalnog razvoja ploda, takođe, otkrivanja poremećaja u rizičnoj trudnoći. Fascinantan prikaz pri 4D pregledu ga čini superiornim u odnosu na dosadašnje tradicionalne preglede zato što nema ničeg čarobnijeg od trudnoće i rođenja deteta. Iščekivanje ovog posebnog događaja je jedno od najuzbudljivijih razdoblja u životu kada se nadate, planirate, sanjate, preispitujete… Kakav je njihov svet? Zar ne bi bilo divno to otkriti? Zar nije fantastično videti i upoznati svoju bebu i pre rođenja.

4d-ultrazvuk-snimak

ULTRAZVUČNI PREGLED U PRVOM TROMESEČJU

Kako prvo tromesečje trudnoće traje do punih 13 nedelja (tj. 13 nedelja i 6 dana) potreban je jedan ekspertski ultrazvučni pregled (u intervalu od 11 nedelja-13 nedelja i 6 dana). Ovaj pregled podrazumeva procenu starosti trudnoće, merenje kožnog nabora na vratu, dužine nosne kosti, postojanja i veličine mokraćne bešike, kao i izgled oba bubrega, želuca, kao i celovitost prednjeg trbušnog zida u nivou ušća pupčane vrpce, broj krvnih sudova u pupčanoj vrpci, dužinu kostiju nadkolenice, podkolenice, nadlaktice i podlaktice, izgled šaka i stopala kada se jasno prebrojavaju i prstići, kostiju lica i lobanje, kao i tadašnje moždane strukture tzv. Plexus chorioideus, postojanje očnih sočiva (jedinih ultrazvučno vidljivih struktura oka), određivanje srčane frekvence ploda, kao i protok kroz embrionalne krvne sudove (tzv. Ductus venosus). Na osnovu svega sagledanog stiče se do tada najpreciznija predstava o razvoju ploda, prisustvu svih organa, eventualno se detektuju ultrazvučni markeri koji pokazuju povećan rizik od anomalija hromozoma ploda. Ovaj pregled se dopunjava i biohemijskim tzv. Double screening testom tj. vrednostima 2 markera (fBeta HCG i PAPP-A) čije se vrednosti određuju u majčinoj krvi. Konačno, na osnovu starosti trudnice, vrednosti ova 2 markera i debljine kožnog nabora, kao i veličine ploda sa gotovo 90% pouzdanosti se može proceniti verovatnoća postojanja hromozomskih poremećaja ploda.

ULTRAZVUČNI PREGLED U DRUGOM TROMESEČJU

Ukoliko nije urađen ekspertski ultrazvučni pregled između 12 i 14 nedelja trudnoće sa pomenutim Double screening testom (sa procenom rizika od hromozomskih poremećaja ploda), nekada se savetuje Triple screening test (tj. određivanje vrednosti 3 markera : AFP, fE3, Beta HCG) uz ultrazvučni pregled u periodu od 16-18 nedelje trudnoće.
Sredinom trudnoće treba planirati drugi ekspertski ultrazvučni pregled kojim bismo opet sagledali bebu u celini, procenili rast (a na osnovu promera i obima glave, stomaka, dužine ruku i nogu, stopala, malog mozga) i pravilnu građu svih organa (mozak, oči, nepce, srce, bubrezi, bešika, želudac, creva, dijafragma, pupčana vrpca i njeno ušće u posteljicu, koštani sistem i kičma…).

ULTRAZVUČNI PREGLED U TREĆEM TROMESEČJU

Nakon 28 nedelje trudnoće smatramo da je trudnica ušla u treće tromesečje, kada će se ponoviti još jedan ultrazvučni pregled, u kome će se pored dotadašnjih merenja veličine i proporcionalnosti ploda, kao i ponovne procene pravilne građe organa ploda, proceniti i očekivana težina bebe na porođaju, definitvno izjasniti o karakteristikama posteljice (njenoj zrelosti, lokalizaciji tj. nivou na kom je usađena), količini plodove vode, potom o prezentaciji ploda tj. kojim delom definitivno beba prednjači, primeniti Color Doppler tj. ispitati fetalna cirkulacija (protok kroz aortu, srednju moždanu arteriju i pupčanu arteriju ploda) što ima posebnan značaj u nadzoru ugroženih plodova.

Tokom trećeg tromesečja započinje se sa kardiotokografskim pregledima tj. registrovanjem i praćenjem srčanih tonova ploda i materičnih kontrakcija.

Ukoliko postoje indikacije rade se invazivne prentatalne procedure, uglavnom radi potvrde normalne genetike ploda.

CVS : biopsija horionskih čupica tj. uzimanje uzorka posteljičnog tkiva se može obaviti već nakon 9. nedelje trudnoće

AC : amniocenteza tj. uzimanje uzorka plodove vode (idealno vreme za izvođenje 17. nedelja trudnoće)

CC : kordocenteza tj. uzimanje uzorka plodove krvi iz pupčane vrpce (22. nedelja trudnoće)

Primenom 4D ultrazvuka su i invazivne dijagnostičke procedure koje se obavljaju pod kontrolom ultrazvuka (CVS, AC i CC) sada sigurnije i preciznije, a postoji i mogućnost obavljanja visokospecijalističkog pregleda srca ploda (fetalna ehokardiografija) – ukoliko postoje indikacije, pa je omogućeno rano otkrivanje urođenih srčanih mana ploda.

4d-uz-ultrazvuk-skener

PRIMENA 4D ULTRAZVUKA U GINEKOLOGIJI

Color Doppler omogućava procenu stepena i tipičnosti prokrvljenosti eventualno otkrivenih promena u maloj karlici, 4D ultrazvučni aparat omogućava merenje dužine, površine, obima ali i zapremine organa u maloj karlici. Primenom 3D ultrazvučne tehnologije jasno se sagledava unutrašnjost materične šupljine tj. njen oblik. Na ovaj način se može videti da li je šupljina materice pravilnog trouglastog oblika ili su možda rogovi materice naglašeniji, što šupljini daje više srcolik oblik, ili možda postoji pregrada koja materičnu šupljinu delimično ili u potpunosti deli na 2 celine. Na ovaj način se može postaviti dijagnoza urođenih anomalija materice, a bez primene invazivnih metoda.