Prvi simptomi trudnoće

Prvi simptomi trudnoće se javljaju već oko datuma očekivane menstruacije i najčešći najraniji simptomi trudnoće su mučnina, povraćanje, pospanost i zamor, nesvestica, bolovi u stomaku i dojkama. Takođe simptomi trudnoće u prvim danima su i povećana vaginalna sekrecija i još mnogo toga, uključujući i nekakve posebne želje za hranom i veću osetljivost na jake mirise.

Ipak, najraniji znaci trudnoće mogu se primetiti i pre izostanka menstuacije, u prvoj nedelji nakon oplodnje, a najčešći su:

  • povišena temperatura (kod osoba koje prate svoju bazalnu temperaturu najmanje tri meseca)
  • tzv. implantacijsko krvarenje koje se javlja nakon 5 dana od začeća.

Naravano, odstupanja su uvek moguća, pa je potrebno da se  za sigurno utvrđivanje trudnoće javite svom ginekologu.

Ono kada misliš da si trudna!

Kao što je sve individualno, tako je i javljanje simptoma trudnoće individualno. Postoje žene koje kažu da se osećaju kao da nisu trudne i one koje kažu da osećaju da su trudne, odnosno osete promene u svom telu već pre datuma očekivane menstruacije. To su sve nesigurni znaci za trudnoću, odnosno činjenica da je ženi muka ne podrazumeva da se radi o trudnoći, već i mučnina može da se javi i iz drugih razloga. Svi ostali simptomi mogu da se jave iz raznoraznih razloga, pogotovo kod žena koje iščekuju trudnoću, koje će jako paziti na sve što se dešava u njihovom organizmu i možda će primetiti i nešto što i nije trudnoća.

Implantacijsko krvarenje

Često žene pitaju: „Kako razlikovati implantacijsko od menstrualnog krvarenja?“, „Da li je implantacijsko krvarenje obavezno?“,  „Koliko dugo može da traje implantacijsko krvarenje?“

Implantacijsko krvarenje nije obavezno ali se javlja vrlo često i ono se dešava između šestog i dvanaestog dana od trenutka začeća. Razlog za javljanje implantacijskog krvarenja je smeštanje embriona u šupljinu materice, gde nekada dođe do malog oštećenja krvnog suda i dolazi do oskudnog krvarenja.

Ponekad pacijentkinje pomisle da je to menstruacija, međutim, razlika između menstruacije i implantacijskog krvarenja je u tome što je implantacijsko krvarenje oskudnije. Implantacijsko krvarenje često se naziva i tačkastim krvarenjem (spotting krvarenje), a boja implantacijskog krvarenja može varirati od svetlo crvene (rozikasto crvene) do smeđe u zavisnosti od toga da li je  krv odmah izbačena iz maternice, ili se izlučuje nekoliko dana nakon implantacije. Traje jedan do dva dana, praćeno je blagim grčevima, ali kod žena koje imaju bolne menstruacije to je daleko manji intenzitet grčeva nego kod menstruacije.

Kada raditi test za utvrdjivanje trudnoće?

Glavni događaj koji verovatno ukazuje da se zaista radi o trudnoće je izostanak menstruacije. Potvrda trudnoće može da se uradi uz pomoć testova, koji se rade iz urina ili iz krvi. Testovi iz urina se rade od prvog dana kašnjenja menstruacije i oni imaju sigurnost oko 97%. Test može biti lažno negativan, tačnije da se ne pojavi  crtica, a da je ipak trudnoća u pitanju, a ako se ipak pojavi crtica, makar i najbleđa, onda je sigurno trudnoća u pitanju, dakle, ne može biti lažno pozitivan.

Test koji se radi iz krvi je Beta HCG i on je nešto sigurniji, iznad 99% i on nam govori da je trudnoća sigurno u pitanju, ali na kraju krajeva svaka žena koja sumnja na trudnoću ili ima pozitivan rezultat testa, treba da obavi ultrazvučni pregled, upravo zbog toga što trudnoća može biti npr. vanmaterična, a ultrazvukom može da se locira na pravom mestu, u šupljini materice, da se odredi koliki je broj plodova, da li je plod vitalan i da li je sve u redu sa trudnoćom.