Seks u trudnoći – da li se sme?

Često pitanje trudnica je da li smeju da imaju intimne odnose (seks) u trudnoći. Odgovor je obično da naravno, smete da imate seksualne odnose u trudnoći.

Prvi trimestar

U prvom trimestru, telo se privikava na trudnoću, žena može imati mučnine, glavobolje, bolove u stomaku, osećaj umora i nagon za povraćanjem, a sve to znatno umanjuje želju za seksualnim činom.

Drugi trimestar

Drugi trimestar je idealan za vođenje ljubavi, žena se po pravilu sjajno oseća, a često kod oba partnera postoji želja.

Mnogi budući roditelji se brinu da na taj način ne naškode bebi, ali u toku samog seksualnog čina vaša beba je potpuno bezbedna.

Zaštićena amnionskom tečnošću, unutar zida materice i sluzavim čepom, koji se nalazi u grliću materice, beba ne oseća nikakvu nelagodnost. Iako ne postoje zabranjeni položaji u trudnoći savetuje se da partneri praktikuju odnose u ležećem, bočnom položaju, te da se uzdrže nepažljivih i grubih seksualnih odnosa.

Treći trimestar

U trećem trimestru, kada stomak počne još i da se pokreće, iako partneri mogu nastaviti sa intimnim odnosima, može se javiti i odbojnost. Nije neuobičajeno da budući očevi u trećem trimestru trudnoće ne deluju preterano zainteresovani, a najčešći razlozi “izbegavanja” partnera su:

  • strah i briga za vaše zdravlje
  • strah i briga za zdravlje vašeg deteta.

Apstinencija u trudnoći

Međutim, postoje retke situaije kada se preporučuje apstinencija u trudnoći i kada bi parovi koji očekuju bebu trebalo da izbegavaju intimne igre a to su trudnoće visokog rizika, kod placente previe, što znači kada je posteljica sasvim dole nisko i kada može prilikom odnosa da dođe do ozbiljnog krvarenja i da budu ugroženi i plod i majka. Takođe, kod visokog rizika za prevremeni porođaj, ukoliko je grlić materice skraćen ili otvoren, seksualni odnos bi mogao da predstavlja rizik.

Ukoliko imate bilo kakvo krvarenje u ranoj trudnoći, ako vam je odnos bolan ili osećate nelagodu tokom seksualnog čina, otvoreno porazgovarajte sa vašim ginekologom.

Dakle, vrlo su retke situacije kada ne preporučujemo da se nastave seksualni odnosi, ali je važno da trudnica redovno odlazi na kontrole i da uz konsultacije sa lekarom planira svoj intimni život.