Planiranje trudnoće

Planiranje trudnoće kao i sama trudnoća su specifična stanja i izbor pravog lekara je veoma važan prvenstveno zbog zdravlje majke i bebe. To treba da bude osoba kojoj ćete verovati i sa kojom ćete moći otvoreno i lako da komunicirate.

Saveti za trudnice od strane ginekologa

Vrlo je važno da trudnica u prvih 12 nedelja trudnoće ne bude bolesna, da ne dobije nikakvu infekciju i zbog toga se savetuje da ne odlazi u bioskop, pozorište, tržne centre, gradski prevoz i da ne bude u zatvorenim prostorima gde je velika frekvencija ljudi. Ovaj period trudnoće je veoma značajan jer se tada plod ubrzano razvija, razvija se srce, prstići, mozak, tako da bi izlaganje virusima moglo da ugrozi pravilan razvoj bebe. Dešava se da mnoge trudnice  dobiju neku virusnu infekciju u tih prvih 12 nedelja što ne znači  nužno da će plod biti oštećen. U većini slučajeva sve bude u redu, a tu je naš zadatak da proverimo na redovnim kontrolama. Često se trudnicama savetuje da već od prvih nedelja trudnoće unose folnu kiselinu kako bi se smanjio rizik od eventualnih anomalija centralnog nervnog sistema ploda.

Hrana, pušenje, alkohol, kozmetički tretmani u trudnoći

Takođe, opšti saveti trudnicama su da ne unose alkohola uopšte, a što se tiče hrane apsolutno je zabranjeno sirovo meso i morski plodovi, dakle meso koje jede mora biti dobro termički obrađeno. I pušenje u trudnoći ne možemo da zabranimo ali možemo da savetujemo da se prekine sa pušenjem. Što se tiče kozmetičkih tretmana, ističemo jedan od najaktuelnijih u današnjoj zajednici, a to je svakako trajna laserska epilacija koja se ne preporučuje za vreme trajanja trudnoće, kao i neposredno nakon nje, sve dok se ne reguliše ciklus, što podrazumeva i period dojenja, kada je kod žene pojačano lučenje hormona.

Herpes u trudnoći

Kod trudnica koje dobiju herpes, bilo da je na usnama ili da je genitalni herpes, ne postoji opasnost za bebu ukoliko su već ranije imale hepres.  Rizik postoji samo ukoliko se herpes javlja prvi put u trudnoći.  U slučaju infekcije genitalnim herpesom, ukoliko se akutni herpes razvije u momentu porođaja, potrebno je uraditi carski rez kako se virus ne bi preneo na plod.

Idealne godine za radjanje

Godine za rađanje koje se preporučuju su od 25. do 30.godine, jer je tada plodnost najveća, žena najzdraivja, najlakše će izneti trudnoću,  poroditi se i  ostati u drugom stanju. Naravno da se trudnoća može ostvariti oko 40. godine, u prilog čemu govori i naše bogato iskustvo tih godina, ali ipak se takva trudnoća smatra rizičnom jer sa godinama dolaze i bolesti, visok pritisak, dijabetes, kao i činjenica da tkiva više nisu tako elastična za porođaj. U svakom slučaju i trudnoću oko 40. godine je moguće uz nadzor lekara dovesti do samog kraja i dobiti jedno zdravo dete.

Trend kasnog začeća
(Začeće u poznijim godinama)

U medjima se moće pronaći mnogo članaka u kojima se piše kako su javne ličnosti rodile decu i u 47. godini potpuno prirodno, što pacijentkinje navodi da se sa njima poistovete te začeće odlažu za poznije godine što svakoko nije savet lekara. Kada bi neko od tih poznatih ličnosti skupio hrabrost i javno izneo kako je do trudnoće došlo-vantelesnom oplodnjom ili doniranom jajnom ćelijom, ili jajnom ćelijom zamrznutom od ranije, onda bi to bila prava informacija za sve žene. Način na koje se te informacije plasiraju, daje lažnu nadu našim ženama da je sasvim lako i bezbedno rađati decu posle 40. ili posle 45. godine, ili u 50-toj.

Zdravstveno osiguranje kod trudnica

Trudnice su posebno zaštićena kategorija lica kojima se obezbeđuje zdravstveno osiguranje iz sredstava Budžeta Republike Srbije. Zdravstveno osiguranje nezaposlene trudnice mogu da ostvare samo po osnovu trudnoće (ako nije zaposlena, preduzetnik, kao član porodice osiguranika i sl.), a potrebno je da Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje dostave odeđenu dokumentaciju:

  • Lična karta,
  • Radna knjižica,
  • Dokaz o osnovu osiguranja supružnika, odnosno vanbračnog partnera,
  • Potvrda izabranog lekara – ginekologa o trudnoći,
  • Lična izjava trudnice da nije ostvarila pravo na obavezno zdravstveno osiguranje po članu 17. Zakona ili kao član porodice osiguranika iz čl. 17. i 23. Zakona.

Ministarstvo zdravlja je u decembru 2017.godine, kao pilot-projekat, u obaveznu medicinsku dokumentaciju uvelo nove „knjižice za trudnice“. U novom dokumentu upisivaće se svi podaci o aktuelnoj, i prethodnim trudnoćama, svaki pregled, analiza i terapija. Najveća prednost knjižica za trudnice ogleda se u tome što će svi medicinski podaci biti sistematizovani na jednom mestu, i gde god da se trudnica pojavi akušer će imati kompletan uvid u rezultate.